MARI DATANG...Augustine (tengah) bersama isteri, Rani (kiri) dan anaknya, Majory (kanan) ketika mempromosi hidangan Steamboat Barbeque berkonsepkan buffet bersama kakitangan muslim Restoran Alisan Sri Aman.
- 20 April
Adakah anda merupakan peminat makanan yang dimasak secara panggang (Barbeque @ BBQ @ grill) mahupun makanan yang dimasak secara ‘steamboat’ (makanan direbus dalam air)?
Jika ya, maka anda haruslah tidak melepaskan peluang untuk menikmati hidangan halal Steamboat Barbeque berkonsepkan buffet yang julungkalinya diperkenalkan dalam Bandar Sri Aman oleh Restoran Alisan di Lot 120, Jalan Counsil bermula minggu lepas.
Semenjak pengurusan baru restoran terbabit diambilalih oleh seorang penduduk bumiputera iaitu Augustine Sait daripada pemilik asalnya baru-baru ini, hidangan terbabit telah disedia berlandaskan konsep makanan berpandukan kepada kepuasan pengguna.
“Saya telah memperoleh idea untuk memperkenalkan hidangan terbabit ketika berkunjung ke sebuah restoran yang memperkenal jenis perniagaan seperti itu di Kuching sebelum ini.
“Perniagaan jenis ini belum ada di Bandar Sri Aman. Justeru setelah menyedari potensi pasaran perniagaan ini maka saya bersama isteri, Rani Sambang memutuskan untuk memperkenal hidangan itu di Restoran Alisan,” kata pesara pedari berkenaan ketika ditemui Utusan Sarawak.
Buat permulaan pihaknya jelas Augustine telah menawarkan hidangan yang terdiri daripada daging ikan (fillet), sotong, udang, rumpai laut, bebola ikan, daging lembu, daging ayam, daging kambing, sayur-sayuran, nasi dan acar kepada semua pelanggan.
Dengan menggunakan bahan ramuan rahsia yang diperkenal oleh tukang masak khas mereka iaitu M. Nasfu bin Jobli, hidangan terbabit kata beliau bakal memberikan kepuasan kepada pelanggan yang mahu menikmati makanan terbabit selepas ini.
Mula ditawarkan bermula dari jam 4 petang hingga jam 10 malam pada setiap hari, pelanggan dewasa yang mahu menikmati hidangan ini akan dikenakan bayaran berjumlah RM18 seorang manakala RM10 pula untuk kanak-kanak berusia bawah 10 tahun.
Pelanggan katanya boleh mengambil mahupun memilih mana-mana menu makanan yang mereka suka tanpa had.
Bagaimanapun kadar bayaran yang dikenakan terhadap orang dewasa dan kanak-kanak bagi tujuan itu katanya adalah amat berpatutan berbanding dengan kadar bayaran lebih mahal berbanding dengan lain-lain tempat.
“Justeru orang ramai dipelawa untuk menikmati hidangan yang disediakan secara halal oleh Restoran Alisan selepas ini,” katanya sambil menambah bahawa pekerja beliau terdiri daripada golongan muslim yang diketuai oleh M. Nasfu bin Jobli.
Restoran Alisan yang didaftar bawah lesen milik anaknya iaitu Marjory Augustine turut menawarkan sejumlah 105 buah jenis hidangan masakan makanan terus dari dapur termasuk resepi makanan terbaru yang diperkenal oleh tukang masaknya iaitu Burung Puyuh Masak Bodo.
Antara lain-lain menu yang ditawarkan oleh Restoran Alisan Sri Aman adalah Nasi Butter Prawn, Nasi Ayam Sambal, Mee Goreng, Lime Chicken, Mee Goreng Mamak, Nasi Paprik, Nasi Goreng Tom Yam, Nasi Goreng Singapore, Nasi Pataya, Nasi Sayur Campur dan banyak lagi.
Selain perkhidmatan catering untuk majlis rasmi, perkahwinan dan sambutan ulangtahun yang ditawarkan oleh pihak Restoran Alisan, keluarga Augustine Sait juga turut memiliki perniagaan berupa pusat hiburan dan studio rakaman di kawasan Jalan Sabu, Sri Aman.
Tamat.
No comments:
Post a Comment