Please jump to our new blog --> www.newsriamannews.blogspot.com

Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak cawangan Sri Aman. Mail kepada penulis ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran berita secara percuma. Thank u boss. Blog terbaru sekarang ialah www.newsriamannews.blogspot.com.

30 September, 2010

SCORE bukan hanya menguntungkan wilayah tengah Sarawak, Taib
Caption:

1. RASMI...Taib sambil diiringi oleh Jabu (kiri) dan dif kehormat yang lain ketika menyempurnakan upacara pelancaran buku bergambar Bahagian Betong ketika berlangsungnya majlis itu.

2. SELAMAT DATANG...Taib sambil diiringi oleh Jabu dan dif-dif kehormat yang lain ketika bersalaman dengan penduduk sebaik sahaja tiba untuk merasmikan majlis berkenaan hari ini.

BETONG, Rabu (29 Sept) – Projek Koridor Tenaga Boleh Diperbaharui Sarawak (SCORE) sebenarnya bakal menguntungkan penduduk dari luar kawasan wilayah perlaksanaan projek terbabit di masa akan datang kata Ketua Menteri, Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud.

Ini kerana perlaksanaan SCORE kata beliau akan menjadikan Sarawak sebagai salah sebuah kawasan yang mempunyai daya tarikan modal yang tertinggi di dunia yang dengan nilai mencecah RM30 bilion apabila projek ini dilaksanakan nanti.

“Perlaksanaan SCORE meliputi kawasan seluas 60,000 kilometer persegi iaitu kira-kira satu pertiga dari keluasan negeri Sarawak. Namun begitu perlaksanaan projek ini bakal memberi impak dari segi pembangunan ekonomi dan infrastruktur terhadap penduduk dari luar kawasan wilayah SCORE.

“Ia termasuk fokus untuk membangunkan hidup penduduk secara berpusat, pembinaan rangkaian jalan raya persisiran pantai, penyediaan sebanyak 240,000 peluang kerja untuk penduduk dari luar wilayah projek SCORE dan banyak lagi,” katanya sambil menambah Sarawak akan muncul sebagai negeri terkaya dalam Malaysia menjelang tahun 2030.

Dengan adanya SCORE, kerajaan kata Taib juga akan dapat membangunkan beberapa kawasan bandar utama dengan mengekplotasi potensi ekonomi masing-masing seperti Kuching, Miri (petroleum), Sri Aman (Sawit) dan Sibu (hutan paya) serta beberapa kawasan lain.

Beliau berkata demikian ketika berucap menyempurnakan Majlis Pelancaran Rasmi Buku Bergambar Bahagian Betong ’45 Tahun Menatang Harapan Merealisasi Impian’ dan Majlis Ramah Tamah Aidilfitri Bersama Ketua Menteri Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud di Dewan Datuk Amar Tan Sri Stephen Kalong Ningkan, Betong hari ini.

Selain itu Sarawak juga kata Taib dijangka mampu menjana hasil pendapatan sebanyak RM5 bilion setahun hasil dari perlaksanaan projek penanaman sawit di atas tanah berkeluasan satu juta hektar dalam negeri ini hasil perlaksanaan projek SCORE kelak

“Untuk maju, Sarawak tidak boleh hanya bergantung kepada industri pertanian. Kita sebaliknya turut bergantung industri yang dilaksana dalam projek SCORE ini dengan adanya juga penyaluran tenaga elektrik berkapisiti 28,000 megawat menjelang tahun 2030 kelak.

“Sebab itulah impak perlaksanaan SCORE memberi impak pembangunan terhadap penduduk dalam negeri Sarawak menjelang tahun 2030. Kita mempunyai daya tarikan modal tertinggi dunia bernilai RM30 bilion menerusi sumber tenaga dan industri yang kita tawar kepada pelabur luar selepas ini,” katanya.

Justeru Taib mahu semua penduduk untuk menyokong kerajaan Barisan Nasional (BN) bagi memastikan perlaksanaan SCORE memberi keuntungan kepada diri mereka dan anak cucu pada masa akan datang.

Hadir sama ialah Timbalan Ketua Menteri, Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu anak Numpang, Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Dato Sri Douglas Uggah anak Embas, para menteri muda Kerajaan Negeri, wakil rakyat BN dan pegawai kerajaan di sini.

Seramai 2,000 penduduk hadir bagi memeriahkan sambutan Majlis Ramah Tamah Aidilfitri bersama Pehin Sri Taib yang dijayakan menerusi pembukaan sebanyak 31 buah gerai di dewan terbabit hari ini.

Tamat.

1 comment:

  1. i wish to continue my career in SCORE after i done my degree in UM 2015. SARAWAK my love. surely back to SARAWAK and contribute something for my state. let us all develop no matter in what area because together we are one for SARAWAK.

    ReplyDelete