Please jump to our new blog --> www.newsriamannews.blogspot.com

Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak cawangan Sri Aman. Mail kepada penulis ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran berita secara percuma. Thank u boss. Blog terbaru sekarang ialah www.newsriamannews.blogspot.com.

31 March, 2010

Two Years Rolling Plan untuk bangunkan Sarawak menjelang 2020 - Jabu
Caption:

1. SEDIA BERTUGAS...Kanselor Thomas Agas (kiri) sedang menandatangi surat perlantikan jawatan sambil disaksikan oleh Jabu (dua kanan), Mujah (tengah) dan Lolita (kanan sekali) hari ini.

2. UNTUK ALBUM...Jabu (tengah) sambil diapit oleh Nyalau (kanan), Mujah (kiri), Rayong (tiga kiri) bersama tetamu undangan dan ahli majlis MDLA ketika bergambar kenangan hari ini.

ENGKILILI, Rabu (31 Mac) – Kerajaan Negeri akan menggunakan pendekatan Pelan Pembangunan Pusingan Dua Tahun (Two Years Rolling Plan) untuk menjayakan perlaksanaan projek pembangunan di negeri ini dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu anak Numpang berkata Pelan Pembangunan Pusingan Dua Tahun akan membolehkan kerajaan menimba lebih banyak pengalaman bagi membangunkan negeri ini menerusi peruntukan yang disalurkan oleh Kerajaan Pusat selepas ini.

“Pelan Pembangunan Pusingan Dua Tahun ini amat diperlukan bagi membangunkan negeri khususnya kawasan luar bandar secara berkesan menerusi peruntukan yang disalurkan pada Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK10) dan RMK11 kelak.

“Untuk itu Kerajaan Negeri akan menilai progres pembangunan yang berlangsung dalam seluruh kawasan Sarawak menerusi peruntukan yang sedia bagi tempoh dua tahun pertama ini iaitu 2011-2012,” katanya.

Beliau yang juga Menteri Permodenan Pertanian berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Istiadat Perlantikan Pengerusi, Timbalan Pengerusi dan Ahli-Ahli Majlis, Majlis Daerah Lubok Antu (MDLA) bagi Tahun 2010 – 2011 di Dewan Masyarakat Engkilili, Sri Aman hari ini.

Pengalaman yang ditimba oleh kerajaan pada dua tahun pertama ini nanti kata Jabu akan digunakan oleh kerajaan untuk mencari strategi terbaik bagi membangunkan Sarawak bagi tempoh tahun 2013 hingga 2015 di bawah RMK10.

“Kerajaan Negeri seterusnya akan mensasarkan liputan pembangunan secara menyeluruh terhadap semua rakyat dalam negeri ini khususnya dari kawasan luar bandar menerusi RMK11 iaitu dari tahun 2016 hingga 2020.

“Justeru saya meminta kerjasama semua pihak iaitu ketua kaum dan rakyat dalam negeri ini untuk sama-sama membantu kerajaan bagi menjayakan Pelan Pembangunan Pusingan Dua Tahun dan seterusnya pembangunan menyeluruh Sarawak menjelang tahun 2020 ini kelak,” menurut beliau.

Hadir sama ialah Ahli Parlimen Lubok Antu, William Nyalau Badak, ADUN Engkilili, Dr Johnnical Rayong Ngipa, Setiausaha Tetap Kementerian Alam Sekitar dan Kesihatan Awam, Dr Penguang Panggil, Residen Sri Aman, Abang Shamshuddin Abang Seruji, Pengerusi MDLA, Nelson Mujah Girie, Setiausaha MDLA, Jaimie Lolita James dan Walikota Sri Aman, Piau Inggot.

Seramai 26 orang ahli majlis, MDLA mengangkat sumpah pada majlis itu. Empat dari 26 orang majlis berkenaan adalah muka baru bagi mengantikan empat orang ahli majlis yang telah bersara.

Tamat.

No comments:

Post a Comment