Please jump to our new blog --> www.newsriamannews.blogspot.com

Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak cawangan Sri Aman. Mail kepada penulis ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran berita secara percuma. Thank u boss. Blog terbaru sekarang ialah www.newsriamannews.blogspot.com.

28 September, 2011

Selesaikan isu perbalahan agama secara baik - Jelaing


Caption: UNTUK MU...Jelaing (tengah) sedang menyampaikan cek kepada Reverend Winston Sokin (kanan sekali) sambil disaksikan oleh Rayong (dua kanan) dan Nyalau (kiri) ketika berlangsungnya majlis terbabit.

ENGKILILI, Rabu (28 Sept)  – Perselisihan faham antara dua agama perlu diselesaikan segera menerusi sesi perbincangan rapat dari masa ke semasa demikian menurut nasihat Timbalan Menteri Pengangkutan, Jelaing Mersat.

Katanya agama boleh memainkan peranan dalam mewujudkan kesejahteraan dan keamanan negara selagi para penganutnya mengamalkan sikap tolenrasi di antara satu sama yang lain.

“Jangan perbesarkan perselisihan faham yang berlaku di antara dua buah agama memandangkan tindakan seperti itu hanya akan mencetuskan huru-hara di kalangan rakyat.

“Adalah lebih baik para penganut di antara dua pihak terbabit saling bekerjasama untuk memajukan institusi keagamaan masing-masing demi kebaikan negara selepas ini,” katanya.

Jelaing yang juga Ahli Parlimen Saratok berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Merarau bersempena dengan Upacara Betetap 2011 di Gereja Saint Michael’s Parish, Engkilili, baru-baru ini.

Selain itu semua pihak harus sedar bahawa agama boleh mewujudkan perpaduan yang erat dikalangan penganut sekaligus menyumbang kepada kepesatan arus pembangunan negara dan negeri selepas itu.

Justeru beliau berharap agar para penganut berlainan agama dalam negeri ini mengamalkan sikap bertimbang rasa dan saling hormat-menghormati di antara satu sama yang lain demi kebaikan semua pihak pada masa akan datang.

Hadir pada majlis berkenaan ialah Ahli Parlimen Lubok Antu, William Nyalau Badak, Ahli Dewan Undangan  Negeri (ADUN) Engkilili, Dr Johnnical Rayong Ngipa dan Right Reverend Bishop, Aries Sumping Jingan.

Terdahulu beliau menerusi majlis berkenaan telah menyerahkan cek peruntukan Projek Kecil Luar Bandar (MRP) bernilai RM30,000 kepada Gereja Saint Michael’s Parish, Engkilili.

Tamat.

No comments:

Post a Comment