Please jump to our new blog --> www.newsriamannews.blogspot.com

Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak cawangan Sri Aman. Mail kepada penulis ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran berita secara percuma. Thank u boss. Blog terbaru sekarang ialah www.newsriamannews.blogspot.com.

03 September, 2011

Pelajari budaya kaum lain - Harden


Caption: SERIUS...Harden (kiri sekali) ketika berucap merasmikan majlis berkenaan sambil disaksikan oleh Masir (depan tiga kiri) dan tetamu jemputan khas pada majlis itu.


SRI AMAN, Isnin (29 Ogos) – Setiap kaum digalak untuk mengenali dan mempelajari budaya dan adat resam antara satu sama lain bagi menjayakan perlaksanaan konsep 1Malaysia selepas ini.

Menteri Muda Kemajuan Tanah, Datuk Francis Harden anak Hollis berkata perlaksanaan konsep 1Malaysia akan membawa lebih banyak makna terhadap semua penduduk berbilang kaum dalam negeri ini pada masa akan datang.

“Sebenarnya mempelajari budaya dan adat resam kaum antara satu sama lain akan memperkukuhkan lagi hubungan perpaduan yang sudah terjalin antara penduduk berbilang kaum dalam negeri ini.

“Kelebihannya di sini ialah perpaduan membolehkan kerajaan melaksana pelbagai projek pembangunan dengan lebih terurus dan lancar dalam negeri ini dari masa ke semasa,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Penyampaian Sumbangan Barang Kepada Golongan Istimewa yang berlangsung di perkarangan luar Persatuan Chee Chuang Khor Simanggang kelmarin.

Harden juga mengalakkan persatuan untuk menganjur lebih banyak aktiviti bercorak kebudayaan dan adat resam demi mengeratkan lagi hubungan perpaduan antara kaum selepas ini.

Justeru beliau berharap agar penduduk sedar bahawa hanya menerusi kepimpinan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang telus maka barulah perpaduan dapat diwujudkan dalam negara ini khasnya di Sarawak.

Hadir sama bagi memeriahkan suasana sambutan majlis adalah Ahli Parlimen Sri Aman, Masir Kujat, Timbalan Residen (Sosial) Bahagian Sri Aman, Felicia Tan, Pengerusi Persatuan Chee Chuan Khor Simanggang, Kapitan Kuek Aik Seng serta ahli jawatankuasa persatuan yang lain.

Harden menerusi majlis itu telah mengumumkan peruntukan bernilai RM5,000 kepada Persatuan Chee Chuan Khor Simanggang manakala Masir pula mengumumkan peruntukan bernilai RM5,000 juga kepada persatuan terbabit.

Tamat.

No comments:

Post a Comment