Please jump to our new blog --> www.newsriamannews.blogspot.com

Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak cawangan Sri Aman. Mail kepada penulis ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran berita secara percuma. Thank u boss. Blog terbaru sekarang ialah www.newsriamannews.blogspot.com.

29 July, 2011

Kampung Selantik Ili, Pantu gotong-royong bersihkan sungai


Caption: SERIUS...Tr Hearold (kanan sekali) ketika bersama penduduk membersihkan kawasan sungai berkenaan.


PANTU, Khamis (28 Julai) – Kampung Selantik Ili, Pantu telah menyahut seruan kerajaan untuk menjaga kebersihan kawasan alam sekitar sungai dalam kawasan penempatan mereka pada hari ini.

Ketua kampungnya, Tuai Rumah Hearold Ernest berkata Kampung Selantik Ili, Pantu telah menyahut seruan kerajaan berhubung perkara itu dengan mengadakan aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan sungai bermula dari jam 8 pagi hingga 2 petang.

“Terima kasih kepada kerajaan kerana menyalurkan peruntukan kepada Kampung Selantik Ili, Pantu demi membolehkan penduduk kami menjayakan kempen berkenaan hari ini.

“Untuk memastikan kempen ini berjaya, lebih 20 orang penduduk kampung telah turun padang untuk membersihkan kawasan sekitar sungai yang berada tidak jauh dari rumah panjang kami,” katanya.

Antara aktiviti yang dilaksanakan menerusi kempen ini kata Hearold ialah membuang batang kayu reput, daun, akar kayu mati dan sampah yang terdapat di kawasan tebing sungai berkenaan.

Justeru beliau berharap agar kempen ini akan dapat menyerikan lagi kawasan sungai di kampung mereka selain dari menjamin penggunaan air sungai yang bersih serta tidak tercemar selepas ini.

Terdahulu Jabatan Pengairan dan Saliran telah menyalurkan sejumlah RM3,000 untuk Kampung Selantik Ili, Pantu bagi menjayakan projek pembersihan sungai di kampung tersebut.

Tamat.

No comments:

Post a Comment