Please jump to our new blog --> www.newsriamannews.blogspot.com

Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak cawangan Sri Aman. Mail kepada penulis ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran berita secara percuma. Thank u boss. Blog terbaru sekarang ialah www.newsriamannews.blogspot.com.

25 June, 2011

Pesta Lingga 2011 meriah


Budak 1 :"Jamban ini strategik,"
Budak 2 : "Walaupun bau tahi ada tetapi lumba perahu tetap di hati ku,"
Budak 3 : "Mak, buaya berak tepi pantai,"
Budak : "Bang, bagi saya air oren setengah gelas,"
Brader air : "Bagi tak, jual adalah. Banyak lah setengah gelas ko,"MARI BELI...Para pengunjung sedang membeli produk daripada seorang peniaga ketika berlangsungnya pesta berkenaan hari ini.

MERIAH...Pengunjung sedang membanjiri tapak gerai jualan beraneka yang diadakan bersempena dengan sambutan Pesta Lingga 2011 hari ini.

LINGGA, Sabtu (25 Jun) – Kawasan Lingga dijangka akan mula membangun di masa akan datang dengan adanya penganjuran Pesta Lingga 2011 yang telah berlangsung di Pekan Lingga bermula dari 24 Jun lepas hingga 26 Jun ini.

Tinjauan rambang mendapati bahawa lebih daripada 5,000 orang pengunjung membanjiri kawasan Pekan Lingga bagi menyaksikan pelbagai aktiviti menarik yang diadakan bersempena dengan sambutan pesta terbabit semenjak ia bermula kelmarin.

Antara aktiviti yang diadakan bersempena dengan Pesta Lingga ialah Gerai Jualan dan Aneka Barangan Pameran, Pertandingan Futsal Tertutup, Sukan Rakyat, Lumba Perahu dan Pentas Hiburan.

Para pengunjung dilihat membanjiri kawasan gerai yang menawarkan pelbagai produk-produk menarik disamping menyaksikan pertandingan Lumba Perahu yang berlangsung di Sungai Lingga.

Seorang penduduk iaitu Nasir Wan Ibrahim, 20, dari Sri Aman ketika ditemui memberitahu bahawa kerajaan telah melakukan usaha yang terbaik untuk membangunkan kawasan daerah kecil Lingga selepas ini.

“Penganjuran Pesta Lingga 2011 sememangnya satu strategi yang bijak daripada kerajaan bagi membangunkan kawasan daerah kecil Lingga pada masa 10 hingga 20 tahun akan datang.

“Ini kerana Pekan Lingga mempamerkan banyak produk menarik seperti ikan terubok dan udang galah yang sememangnya menjadi makanan kegemaran utama penduduk dari kawasan Sri Aman,” katanya.

Manakala itu Tagok Sebun, 23, percaya bahawa kerajaan akan memberi lebih banyak fokus terhadap pembangunan di kawasan Lingga dengan penganjuran Pesta Lingga selepas ini.

“Pesta Benak contohnya telah memacu industri pelancongan di kawasan Bandar Sri Aman. Begitu juga dengan Pesta Lingga yang bakal mengubah wajah pembangunan Pekan Lingga selepas ini,” katanya.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Dato' Sri Douglas Uggah Embas dijangka menyempurnakan Majlis Penangguhan Pesta Lingga 2011 pada 26 Jun ini yang turut dihadiri oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lingga, Hajah Simoi Haji Peri.

Tamat.

No comments:

Post a Comment