Please jump to our new blog --> www.newsriamannews.blogspot.com

Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak cawangan Sri Aman. Mail kepada penulis ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran berita secara percuma. Thank u boss. Blog terbaru sekarang ialah www.newsriamannews.blogspot.com.

27 May, 2011

KPDNKK pantau SKH sempena Gawai di Sri AmanRoslan, Boss KPDNKK Sri Aman : "Tauke, tengok sini. Di sini menyebut adalah salah menjual kaki unta,"
Tauke : "Ermmm.... tada salah ma... haiya,"

Boss KPDNKK Sri Aman : "Apa itu di dinding u tulis harga karipap?"
Tauke (baju biru) : "Haiya, ini gawai bukan jual daging saja maaa... haiya,"Caption: SERIUS...Roslan (dua kiri) bersama kakitangan beliau, kesihatan dan majlis ketika memantau perlaksanaan SKH Gawai Dayak di Sri Aman hari ini.

SRI AMAN, Jumaat (27 Mei) – Skim Kawalan Harga (SKH) sempena musim Perayaan Hari Gawai Dayak 2011 secara rasminya telah berkuatkuasa di Sri Aman, Saratok, Betong dan Lubok Antu mulai hari ini (27 Mei) hingga 2 Jun kelak.

Justeru Ketua Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Bahagian Sri Aman, Wan Roslan Esmanto Wan Johari menasihatkan para peniaga untuk mematuhi peraturan yang terkandung di dalam SKH ini demi mengelakkan tindakan undang-undang dalam tempoh terbabit.

“PPDNKK Bahagian Sri Aman telah mengumumkan sejumlah 12 jenis barangan terkawal mengikut harga maksimum (syiling) runcit menerusi SKH sempena perayaan Gawai Dayak berkenaan.

“12 barangan kawalan ini ialah ayam hidup, ayam standard, ayam super, ayam tua, daging lembu import, daging kerbau tempatan, daging kambing biri-biri import bertulang, telur ayam gred A, telur ayam gred B, telur ayam gred C, daging khinzir @ babi (perut) dan daging babi (daging dan lemak).

Beliau berkata demikian kepada Utusan Sarawak ketika melancarkan kempen Skim Kawalan Harga di Bandar Sri Aman dengan kerjasama Majlis Daerah Sri Aman (MDSA) dan Pejabat Kesihatan Sri Aman pada pagi hari ini.

Selain itu katanya individu yang didapati bersalah boleh didenda oleh mahkamah sehingga RM15,000 atau dua tahun penjara di bawah Akta Kawalan Harga 1946 atau boleh dikompaun sehingga RM7,500 manakala pertubuhan perbadanan jika bersalah boleh didenda maksimum sebanyak RM25,000 atau dikompaun sehingga RM12,500.

“Justeru peniaga perlu mematuhi undang-undang yang mewajibkan mereka untuk menjual barang harga terkawal tidak melebihi harga maksimum dan perletakkan tanda harga berwarna merah jambu ke atas barang harga terkawal terbabit,” katanya.

Selain itu Roslan juga menasihat penduduk Sri Aman terutama sekali mereka yang bakal menyambut perayaan Hari Gawai Dayak pada tahun ini agar berjimat cermat ketika membeli barangan keperluan untuk tujuan sambutan perayaan berkenaan kelak.

Terdahulu Roslan bersama 16 orang pegawai dari PPDNKK Sri Aman, empat orang kakitangan Pejabat Kesihatan Bahagian Sri Aman dan seorang pegawai MDSA telah memulakan kempen berkenaan di Pasar Tamu Sri Aman serta beberapa buah premis perniagaan yang lain pada jam 9 pagi hari ini.

“Para pemilik lesen termasuk peniaga makanan dan penjual daging sejuk beku yang diperoleh daripada Majlis Daerah Sri Aman boleh dikenakan kompaun sekiranya mereka gagal memperbaharui lesen masing-masing dalam tempoh 45 hari (setelah tempoh lesen) berkuatkuasa pada 1 Julai kelak,” katanya.

Tamat

2 comments:

  1. salam...pinjam gamba tuan boleh utk publising?
    story barang kawalan aidilfitri kpdnkk

    ReplyDelete
  2. Boleh boss. Ambil ajak boss. Thank uuuu

    ReplyDelete