Please jump to our new blog --> www.newsriamannews.blogspot.com

Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak cawangan Sri Aman. Mail kepada penulis ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran berita secara percuma. Thank u boss. Blog terbaru sekarang ialah www.newsriamannews.blogspot.com.

29 October, 2010

Jangan lepas peluang apply loan pendidikan kata Harden


Caption: PENGHARGAAN...Wakil rombongan Roadshow (kanan) sedang menyampaikan cenderamata kenang-kenangan kepada Harden (kiri) ketika berlangsungnya majlis itu.


SRI AMAN, Khamis (28 Okt) – Pelajar dinasihat agar tidak melepaskan peluang untuk memohon biasiswa atau bantuan kewangan yang disediakan oleh kerajaan menerusi agensi selepas ini sekiranya berkelayakkan untuk menyambung pelajaran ke peringkat menara gading.

Menteri Muda Kemajuan Tanah, Datuk Francis Harden anak Hollis berkata pelajar lepasan SPM atau STPM sepatutnya tahu bahawa terdapat banyak agensi kerajaan yang menawarkan bantuan kepada mereka antaranya ialah Yayasan Sarawak, MARA, JPA dan Perbadanan Tabung Pelajaran Tinggi Nasional (PTPTN).

“Lagipun terdapat wakil rakyat Barisan Nasional (BN) di sesetengah Dewan Undangan Negeri (DUN) yang menubuhkan tabung bantuan pelajaran terhadap mana-mana pelajar kawasan mereka yang layak menyambung pelajaran ke universiti atau kolej.

“Justeru jika muncul peluang untuk memohon bantuan kewangan seperti ini maka saya mengalakkan para pelajara memohonnya. Jangan berlengah-lengah dan bergantung kepada peranan ibubapa jika layak untuk menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi,” menurut beliau.

Harden yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simanggang berkata demikian ketika berucap merasmikan Program Roadshow Swinburne University dan Yayasan Sarawak bertempat di Rumah Michael John, Entebar, Ulu Undop, Batu Lintang, Sri Aman petang kelmarin.

Selain itu beliau juga turut menasihatkan golongan ibubapa untuk tidak membazirkan perbelanjaan kewangan masing-masing sebaliknya mengamalkan tabiat menabung untuk kesenangan anak-anak di masa akan datang.

“Ibubapa khususnya dari kawasan luar bandar perlu sedar bahawa kunci pembangunan kawasan mereka sebenarnya datang daripada halatuju pendidikan golongan anak kecil masing-masing.

“Jika anak-anak ini berjaya diasuh dengan baik dan menyambung pelajaran ke peringkat universiti hasil wang simpanan ibubapa sendiri maka tidak mustahil mereka boleh menyumbang kepada pembangunan kawasan masing-masing di masa akan datang,” katanya.

Oleh itu Harden menasihatkan ibubapa untuk lebih serius memikirkan masa depan pendidikan anak masing-masing mulai sekarang dengan mengamalkan tabiat menabung wang disamping mengalakkan mereka untuk belajar selepas ini.

Tamat.

No comments:

Post a Comment