Please jump to our new blog --> www.newsriamannews.blogspot.com

Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak cawangan Sri Aman. Mail kepada penulis ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran berita secara percuma. Thank u boss. Blog terbaru sekarang ialah www.newsriamannews.blogspot.com.

19 December, 2009

Skim Kawalan Harga sempena Krismas bermula 23 hingga 27 Disember ini

SRI AMAN, Sabtu (19 Dis) – Skim Kawalan Harga sempena Musim Perayaan Hari Krismas bakal berkuatkuasa di Sri Aman, Saratok, Betong dan Lubok Antu mulai 23 hingga 27 Disember ini.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Bahagian Sri Aman berkata sejumlah 13 barangan terkawal mengikut harga maksimum (syiling) runcit telah disenaraikan dalam skim kawalan harga ini.

Ia adalah Ayam Hidup, Ayam Standart, Ayam Super, Daging Lembu Tempatan, Daging Kambing Tempatan Bertulang, Daging Kimbing Biri-Biri Import Bertulang, Daging Kimbing Biri-Biri Import Tanpa Tulang, Telur Ayam Gred A, B, C, Tomato, Ayam Belanda Import dan Cili Benggala Hijau.

“Bagi empat kawasan itu, harga maksimum (syiling) sekilogram jualan barangan kawalan seperti ayam hidup adalah RM7, Ayam Standart RM8.30, Ayam Super RM8.80, Daging Lembu Tempatan RM28, Daging Kambing Tempatan Bertulang RM32, Daging Kimbing Biri-Biri Import Bertulang RM15, Daging Kimbing Biri-Biri Import Tanpa Tulang RM18, Tomato RM6, Ayam Belanda Import RM32 dan Cili Benggala Hijau RM15.

“Manakala itu harga maksimum syiling bagi Telur Ayam Gred A (berat antara 65 hingga 69.9 gram) sebiji ialah 34 sen, Telur Ayam Gred B (berat 60 hingga 64.9 gram) pula ialah 33 sen sebiji dan gred C pula ialah 32 sen sebiji (berat 55 hingga 59.9 gram),” menurut kenyataan berita hari ini.

Untuk itu para peniaga runcit di kawasan Sri Aman, Saratok, Betong dan Lubok Antu diingatkan agar tidak menjual barangan terkawal ini melebihi harga maksimum syiling seperti mana yang telah dinyatakan di atas.

Para peniaga boleh dikenakan kompaun sebanyak RM250 hingga RM7,500 jika disabitkan bersalah dibawah Sekyen 5 Akta Kawalan Harga 1946 berhubung skim kawalan harga ini.

“Malahan tindakan juga akan diambil terhadap peniaga yang tidak meletakkan tanda harga berwarna merah jambu (terhadap barangan kawalan), gagal mempamerkan lesen jualan barangan tersebut dan tidak meletakkan tanda harga pada barang kawalan terbabit

“Peniaga yang belum mempunyai lesen penjualan barang kawalan di bawah perlaksanaan SKH ini dinasihatkan agar segera mendapatkan lesen berkenaan di pejabat KPDKK Sri Aman,” menurut kenyataan tersebut.

Orang ramai dari keempat-empat kawasan daerah berkenaan juga dinasihatkan untuk menghubungi pihak KPDNKK Sri Aman menerusi talian 083-323836 jika terdapat peniaga yang bertindak melanggar skim kawalan harga terkawal ini.

Tamat.No comments:

Post a Comment