Please jump to our new blog --> www.newsriamannews.blogspot.com

Blog ini merupakan arkib berita Utusan Sarawak cawangan Sri Aman. Mail kepada penulis ke ceritasriaman@gmail.com untuk siaran berita secara percuma. Thank u boss. Blog terbaru sekarang ialah www.newsriamannews.blogspot.com.

26 November, 2009

Pelajar perlu tekun berusaha - Wahbi

Caption: TAHNIAH...Wahbi (kanan) sedang menyampaikan hadiah kepada murid cemerlang SK Manggut iaitu Shahirah (kiri) ketika berlangsungnya majlis baru-baru ini.

SPAOH, Khamis (26 Nov) – Para pelajar perlu menanam sifat ketekunan dalam diri masing-masing untuk mencapai tahap kecemerlangan akademik yang membanggakan kepada ibubapa dan masyarakat di sekeliling mereka.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Saribas Dr Haji Wahbi Junaidi berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Penyampaian Sijil dan Hadiah 2009 bertempat di Sekolah Kebangsaan (SK) Manggut, Spaoh, Betong baru-baru ini.

Sifat ketekunan dan kesungguhan itu katanya adalah amat penting demi membolehkan para pelajar mencapai cita-cita yang diimpikan oleh mereka selama ini menerusi hasil pencapaian cemerlang dalam bidang akademik.

“Cita-cita tak akan tercapai sekiranya para pelajar itu sendiri kurang memberi perhatian terhadap sesi pembelajaran dalam kelas masing-masing kerana mereka tidak bersungguh-sunggah serta kurang tekun terhadap pencapaian akademik masing-masing,” menurutnya.

Selain itu kata Wahbi pencapaian cemerlang akademik dikalangan para pelajar secara tidak langsung membolehkan kerajaan mencapai matlamat pembentukkan modal insan berminda kelas pertama di negara ini.

Dengan adanya golongan modal insan berminda kelas pertama di negara ini, kerajaan sekaligus tidak akan menghadapi masalah untuk meneruskan kerancakkan pelan pembangunan dalam tempoh 10 hingga 20 tahun akan datang.

“Untuk muncul sebagai sebuah negara maju para generasi muda terutamanya golongan pelajar pada masa sekarang haruslah berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai tahap kecemerlangan akademik masing-masing.

“Justeru saya meminta semua pihak untuk membantu para pelajar kita mencapai tahap kecemerlangan akademik masing-masing demi merealisasikan hasrat kerajaan untuk kemajuan menjelang Wawasan 2020,” katanya lalu mengumumkan peruntukan berjumlah RM5,000 kepada sekolah terbabit.

Seramai 150 orang murid SK Manggut, Betong telah menerima sijil dan hadiah masing-masing kerana menunjukkan prestasi yang baik dari segi pencapain akedemik dan ko-korikulum bagi tahun 2009.

Dalam majlis itu Shahirah binti Maluhi telah ditabalkan sebagai Pelajar Cemerlang SK Manggut Tahun 2009 kerana memperoleh keputusan 4A 1B menerusi Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR).

Tamat.


No comments:

Post a Comment